Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sérá fuku - Japonská dívči uniforma

29. 10. 2011


Sérá fuku (セーラー服; sérá-fuku, někdy také nazývaná sailor fuku) je japoská dívči uniforma Poprvé byla zavedena v roce 1921 ředitelkou školy Fukuoka-džo-gakuin (福岡女学院) Elizabeth Leeovou. Ta měla zkušenosti se školními uniformami z doby svého pobytu ve Velké Británii jako výměnná studentka, a to ovlivnilo návrh nových uniforem, které byly navrženy podle vzoru uniforem používaných britským Královským námořnictvem v té době. Japonský název sérá fuku znamená námořnický oblek - první slovo (sérá) je přejatý anglický výraz sailor (námořník) s japonskou výslovností a druhé slovo (fuku) je obecný japonský výraz pro oblek či šaty.

Význam v kultuře

Sérá fuku má pro bývalé studentky nádech nostalgie a často jim připomíná poměrně bezstarostné mládí. Napodobeniny sérá fuku, které jsou populárním kostýmem o svátku Halloween a při dalších příležitostech (párty ap.), se prodávají v obchodech po celém Japonsku.

Školní uniformy jsou také populárním fetišistickým předmětem. Použité sérá fuku se prodávají v speciálních obchodech (tzv. burusera), byť v posledních letech je díky novým zákonům tento prodej velmi ztížen.

Uniforma je obecně teenagery považována za symbol konformity, a tak jejími úpravami některé odvážnější studentky vyjadřují svou individualitu. Mezi nejčastější úpravy patří prodlužování nebo zkracování sukně, vyhrnování rukávů, nenošení stužek, zakrývání nášivek a odznaků límcem atd. V minulosti nosili křiklavé sérá fuku členky některých japonských motorkářských gangů bósózoku.

Sérá fuku a školní uniformy obecně hrají velkou roli v otaku kultuře a japonském sexuálním kánonu, o čemž svědčí obrovské množství postav oblečených ve školních uniformách v anime, manga a dódžinši.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář