Jdi na obsah Jdi na menu
 


Japonská jména - Přípony

29. 10. 2011

 

 
 
 
 

Japonská Jména

Je to moudré jak tam dbaji na jména, za to my tady na to kaslem.....Jak stále zjištuji, mohli bychom ,se od nich ještě staletí učit!

V Japonsku, stejně jako v celé Asii, se uvádí téměř vždy nejprve příjmení a potom jméno, i když pravidlem to není a stoprocentně to také neplatí. Takže se spíše setkáte s napsaným Nakata Hidetoshi než Hidetoshi Nakata.
Většina japonských příjmení je složena ze dvou kanji - čínských znaků. Převážně jsou tyto znaky spjaty s přírodou, geografickými vlastnostmi nebo místy, např.: hora (yama),

strom (ki), rýžové pole (ta), ostrov (shima), vesnice (mura), most (hashi), mezi (naka), pod (shita) atd. Nejběžnějšími "japonskými Nováky" jsou Sato, Suzuki, Tanaka, Takahashi a Watanabe.
Také japonská jména obsahují zpravidla dvě kanji. Význam těchto kanji jsou zpravidla nějaké pozitivní vlastnosti, jako např.: krása, láska, světlo, inteligence, názvy květin, roční období nebo jiné přírodní jevy nebo pořadí narození (první syn, druhý syn, atd.). Protože každá

kanji má několik významů, může mít i jméno spoustu významů, např. nejběžnější ženské jméno Yoko si můžeme přeložit až pěti různými významy podle významu kanji "Yo". Podle koncovky křestního jména zpravidla lze určit pohlaví osoby. Ženská jména mají

nejčastější koncovky -ko, -mi, -e, -yo. Mužská jména končí zpravidla na -ro, -shi, -ya, -o. Jména a příjmení cizinců jsou psány katakanou (japonskou slabikovou abecedou).
V Japonsku se všichni oslovují pomocí příjmení. Pouze blízcí přátelé a děti se oslovují křestními jmény. Navíc za příjmení se zpravidla přidává "titul" podle sociálního

postavení oslovované osoby. Nejčastějšími tituly jsou:

- SAN

- nejneutrálnější titul použitelný ve všech situacích. Nicméně existují i situace, ve kterých není použití SAN příliš slušné.

- SAMA

- zdvořilejší forma SAN. Používá se především v oficiálních protokolech nebo dopisech. Nehodí se pro náhodný nebo příležitostný styk a kontakt.

- KUN

- titul používaný pro chlapce nebo muže mladší než oslovující osoba.

- CHAN

- neformální titul používaný pro malé děti, velmi blízké přátele nebo v rodině.

- SENSEI

- titul používaný pro doktory, učitele nebo lidi s vysokým vzděláním. Také se používá pro nadřízené, kteří vám udělují instrukce.

SEIMEI HANDAN

Seimei Handan znamená diagnóza jména. V Japonsku se hodně dá na to, aby jméno vyzařovalo vážnost, úctu a přinášelo štěstí. Proto se aplikuje teorie Seimei Handan, která Vám sdělí jak úspěšné, vážené, atd. Vaše jméno je (bude). Lidé používají a konzultují Seimei Handan před narozením dítěte anebo pokud si dávají nějaké umělecké jméno.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář