Jdi na obsah Jdi na menu
 


Japonská Obuv

29. 10. 2011

Geta je druh tradiční japonské obuvi, která připomíná kombinaci dřeváků a sandálů. Dřevěná podešev je vyvýšena pomocí dvou "zubů" které jsou při chůzi zdrojem charakteristického zvuku karankoron. Geta je k noze připevněna dvěma pásky, které procházejí mezerou mezi palcem a ostatními prsty. Často se nosí v kombinaci s tabi a tradičním japonským oblečením (kimono, jukata ap.).

Zóri jsou japonské páskové sandály vyráběné z rýžové slámy (případně slámy jiných rostlin), lakovaného dřeva nebo (stále častěji) syntetických materiálů. Zóri jsou velmi podobné sandálům v Česku známých jako "vietnamky", které se poprvé objevily po druhé světové válce na Novém Zélandu, Austrálii a ve Spojených státech jako plastová napodobenina tradiční japonské obuvi.

Jako všechny japonské sandály dovoluje i zóri vzduchu volně cirkulovat kolem nohy, což je vlastnost, která je velmi důležitá ve vlhkém japonském klimatu.

Tradiční zóri jsou k vidění nejčastěji v kombinaci s tradičním oblečením. V létě se ale spíš běžně setkáme s moderními verzemi zóri.

Waradži jsou japonské sandály zhotovované ze svazků slámy. V minulosti byly nejběžnějším typem obuvi obyčejných lidí. Dnes je nosí někteří tradicionalističtí buddhističtí mniši.

geta-2.jpg Geta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zori.jpgZori

 

 

 

 

 

 

 

 

waradzi.jpgWaradži

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář